Zo ouder zo kind

By Mariken Schaaff

mei 6, 2021


In al die jaren dat ik voor de klas stond viel me 1 ding heel vaak op. Wanneer de tafeltjesavonden waren geweest zeiden collega’s en ik vaak tegen elkaar: nu ik de ouders van ‘x’ gezien hebt snap ik het. Snap ik waarom hij/zij zo doet, zo reageert.

Zo herinner ik me een meisje in mijn klas (4vwo) dat recht voor z’n raap was en zei wat ze dacht. Een aantal collega’s vonden haar brutaal en vonden dat ze moest leren wanneer ze haar mond moest houden en minder amicaal moest zijn. Ik kon haar oprechtheid en eerlijkheid wel waarderen.

Toen ik een keer op de tafeltjesavond haar moeder sprak, bleek dat zij precies op dezelfde manier praatte. Heel direct, alsof ze je al een tijdje kent en wat sommige mensen misschien een tikkeltje respectloos zouden noemen. Het verklaarde alles waarom haar dochter zich zo gedroeg in de les. Maar vooral ook: waarom haar dochter niet begreep wat de docenten bedoelden wanneer ze iets zeiden van haar manier van praten en benaderen van docenten…
Ze wist immers niet beter met het voorbeeld van haar moeder en was zich dus van geen kwaad bewust.

Wat geef jij je kind bewust en onbewust mee? Welke spiegel is je kind voor jou?
Lijkt je kind qua uiterlijk op je? En hoe zit het met gedrag en denkbeelden? 

Ook dieren lijken op hun ouders…

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>