Uitstelgedrag

By Mariken Schaaff

februari 21, 2022


Iedereen heeft er denk ik in meer of mindere mate wel eens last van. Bijvoorbeeld bij het doen van belastingaangifte, de vaartwasser uitruimen of de heg snoeien. Maar niet iedereen vindt dezelfde klusjes vervelend, dus het verschilt van persoon tot persoon wát je uitstelt.

Dat sommige kinderen last hebben van uitstelgedrag als het aankomt op huiswerk, zal menig ouder herkennen. 

Waar komt uitstelgedrag vandaan?

Heb je er ooit bij stil gestaan waar het uitstelgedrag vandaan kan komen? 

Het is niet altijd simpelweg dat je kind geen huiswerk WIL maken en liever bijvoorbeeld wil gamen. Het kan ook zijn dat je kind het gevoel heeft dat huiswerk maken niet echt HOEFT: 

“Het wordt toch niet gecontroleerd.” 

“Het is niet voor een cijfer.”

Of dat het toch geen verschil maakt:

“Ik haal ook hoge cijfers als ik geen huiswerk maak.”

“Ik merk in mijn cijfers geen verschil als ik mijn huiswerk wel of niet maak, ze blijven slecht.”

Er kan ook nog meer onder zitten.

Bijvoorbeeld faalangst: Wanneer je heel bang bent om fouten te maken is de stap om te beginnen met huiswerk maken, nóg groter wanneer je ‘weet’ dat het vol met fouten gaat zitten.

Of perfectionisme: Als je van tevoren al niet op het perfecte idee kunt komen voor die opdracht voor beeldende vorming dan verlamt je dat en voor je het weet heb je super veel stress omdat je op het laatste moment nog iets in elkaar probeert te flansen of ben je helemaal te laat met inleveren…

Kijk en vraag dus eens verder wanneer je kind zijn/haar schoolwerk uitstelt en kijk ook eens bij jezelf. Wie weet herken je wel iets van jezelf in je kind?!

Ik ben benieuwd: Wat zit er bij jou/bij je kind onder het uitstelgedrag?

Uitstelgedrag is een onderwerp dat aan bod komt bij de Oudercursus Huiswerkbegeleiding & Motivatie. Wil je daar meer over weten, klik dan hier.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>