IK HEB ER OOK LAST VAN.
Waarvan? … Van REPARATIESMURF en zijn reparatiereflex.
Van dat als het niet goed gaat met een ander, bijvoorbeeld je kind, je wilt helpen en gaat proberen het probleem te ‘fixen’. Dat je oplossingen aan gaat dragen, (doom)scenario’s schetst, de ander probeert te overtuigen en zo nog wat dingen. Soms als een ware ‘brilsmurf’, maar dan wel zonder dat rare stemmetje (hoop ik). Maar eigenlijk dus gewoon als een ‘reparatiesmurf’.
De reparatiereflex heeft bijna iedereen
Die reparatiereflex is heel sterk wanneer het gaat om je kind(eren). Eigenlijk zit het al in het woord ‘reflex’, een automatische reactie op iets. Als je kind iets doet waarvan jij wéét dat het niet gaat werken (bijvoorbeeld omdat jij dat ook ooit eens probeerde en dat echt niet het gewenste resultaat had) hoe moeilijk is het dan om daar niets van te zeggen…? Dan MOET je toch voorkomen dat je kind dezelfde fout maakt???
Waarom het averechts werkt
Een tijdje terug leerde ik dat ondanks die prachtige intentie (het helpen van de ander) de reparatiereflex niet alleen NIET werkt, maar dat het AVERECHTS werkt. Hoe meer oplossingen jij aandraagt, hoe meer de ander (misschien alleen maar in zijn/haar hoofd) argumenten aan gaat voeren voor de andere kant. Je versterkt daarmee de ander dus in zijn/haar wil om precies het tegenovergestelde te doen. Het tegenovergestelde van dat wat jij wilt voor de ander. Hoe frustrerend is dát als je erover na gaat denken!
Wat wél werkt
Mag je je kind dan niet meer helpen? Natuurlijk wel! De vraag is alleen: “waarmee help je je kind écht?”
Dat is soms door je kind dezelfde fout te laten maken als jij destijds hebt gemaakt. Van het zelf ervaren leer je immers het meest.
Of dat is door de juiste vragen te stellen en op zo’n manier het gesprek aan te gaan met je kind dat het aangezet wordt tot nadenken. Gaat je kind het dan zeker weten op jouw manier doen? Natuurlijk niet. En ook dat is weer lastig om los te laten, maar ook dat kun je leren.
Over die reparatiereflex hebben we het afgelopen donderdag gehad in de Vaardige Ouders Academy. Dat luisteren komt de volgende keer aan bod. Eerst maar eens Herkennen wanneer ze in de reparatiereflex stappen en Erkennen dat dat uit iets heel moois voortkomt: je wilt je kind helpen. Dan gaan we daarna wel Bijsturen. Dan HEB je het zomaar voor elkaar.
Hoe zit het met jouw REPARATIESMURF?
Wil je meer weten over de Vaardige Ouders Academy, klik dan hier.