Perfectionisme (van jou en/of je kind)

By Mariken Schaaff

augustus 10, 2022


Zelf een perfectionist…

Toen ik afgelopen week daar een avond over gaf aan ouders van de Vaardige Ouders Academy zou ik willen dat ‘ie perfect was! Ik ben er namelijk zelf ook één: een perfectionist. En met mij héél veel ouders (om de een of andere reden vooral moeders) en hun kinderen. 

Hoewel ik zou willen dat de avond perfect was, was dat natuurlijk niet zo, maar gelukkig was ‘ie wel heel goed.

We begonnen de avond met het typefoutje dat in de onderwerpregel van de uitnodigingsmail geslopen was. Dat bleek dus NIEMAND gezien te hebben…! Ik was blij dat ik me dáár in ieder geval niet heel erg druk over gemaakt had van tevoren. 

Goede kanten van perfectionisme

Daarna hebben we het gehad over de goede kanten van perfectionisme, want die zijn er ook. Wat denk je van: 
– een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben, 
– tot grote prestaties komen  
– goed kunnen doorzetten.

Natuurlijk zijn er ook genoeg minder fijne kanten aan perfectionisme, voor jezelf én voor je kind.

Je kind perfectionistisch

En wat nu als je kind perfectionistisch is en daar last van heeft door bijvoorbeeld faalangst of een laag zelfbeeld? Wat kun jij als ouder daar dan aan of mee doen?

Een greep uit de mogelijkheden die aan bod kwamen:

–       Kijk eens kritisch naar welke verwachtingen jij van je kind hebt. Zijn die realistisch? Wat is het effect van die verwachtingen?
–       Wees een rolmodel voor je kind. Vertel over fouten die jij zelf hebt gemaakt en hoe je daarmee om bent gegaan. Wat leerde je daarvan, hoe zette je door en heb je toch bereikt wat je wilde? 
–       Leg de nadruk op inspanning in plaats van het resultaat.
–       Kijk samen met je kind EERST naar wat GOED ging en daarna pas naar wat beter kan.
–       Onderzoek de overtuigingen die onder het perfectionisme zitten en buig ze om. Bijv. ‘Ik mag geen fouten maken’ ombuigen in ‘Ik moet fouten maken, want anders leer ik niet.’

Je kunt ook samen met je kind kijken naar het filmpje over ‘famous failures’ van de fouten die beroemde mensen maakten voordat ze beroemd werden. Klik daarvoor hier.

De avond werd in stijl afgesloten met een oefening in ‘stijlvol’ falen. Kunnen we ook lachen om onze eigen fouten? En ja: gelukkig konden we dat!

Wil je meer weten over de Vaardige Ouders Academy, klik dan hier.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>