Motiveren om te leren

By Mariken Schaaff

augustus 10, 2022


Het overkomt ons allemaal wel eens: je moet iets gaan doen maar je hebt er totaal geen zin in… Dus jouw kind zal daar ook af en toe tegen aan lopen. Wat kun je dan als ouder doen?

Je kind motiveren om te gaan leren

Daarnet kwam mijn jongste zoon naar mij toe dat hij zich totaal niet kan motiveren om voor de laatste toetsen (van overmorgen) te gaan leren. Het is toetsweek en hij moet nog een paar vakken die hem niet echt interesseren. Voor morgen is hij klaar maar hij heeft op vrijdag 3 toetsen. Die krijgt hij niet af als hij daar niet nu al wat aan doet…

Ik vroeg hem wat hij moet halen om een voldoende op zijn rapport te staan of wat voor een cijfer hij wil halen. Na daar even over gesproken te hebben opperde ik de mogelijkheid dat hij helemaal níets meer zou doen… Die optie kón maar daar ging hij niet voor. Vervolgens vertelde ik hem over het BEHAPBAAR maken van de onoverzichtelijke BRIJ. 

BEHAPBAAR maken van de BRIJ


Wanneer je aan een bord eten moet beginnen dat je heel vies vindt, kun je alles voor je uitschuiven en wachten tot morgen en er dan aan beginnen. Maar morgen is het even vies of waarschijnlijk zelfs nóg viezer … Wat dan helpt is om de BRIJ overzichtelijk en daarmee BEHAPBAAR te maken.

Dus ik vertelde hem dat als je voor jezelf opschrijft wat je nog wilt doen aan aardrijkskunde, Frans en Duits, je vandaag een paar ‘hapjes’ neemt en de rest morgen ‘opeet’. 
Dat leek hem wel een goed plan, maar hij wilde eerst even gamen zei hij. Ik (de docent in mij), zei hem dat het gevaar van eerst gamen en dan de boel BEHAPBAAR maken, is dat je dan blijft gamen en ook de eerste hapjes voor je uitschuift. Dat vond hij geloof ik wel logisch klinken… Want hij liep naar binnen en zei met een glimlach dat hij de boel dan eerst maar even BEHAPBAAR ging maken… 

Wil je meer weten over hoe jij je kind kunt motiveren om te gaan leren en wat wel en niet werkt bij motivatie? Kijk dan eens bij de Oudercursus Huiswerkbegeleiding & Motivatie die ik een paar keer per jaar geef. Wie weet zie ik je daar!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>