“Moet je niet eens aan het werk?”

By Mariken Schaaff

februari 18, 2024


Stel je voor:

Je zit al een tijdje heerlijk in je pauze koffie te drinken en te kletsen en na een half uurtje komt een collega naar je toe die zegt: “Moet je niet eens aan het werk gaan?” “Volgens mij heb je nog een heleboel werk liggen dat nog niet af is…”

Vraag 1
Hoe reageer je?

A Je gaat direct aan het werk en zegt: “Fijn dat je me eraan helpt herinneren, ik was even de tijd vergeten.”
B Je gaat aan het werk, maar bent een beetje chagrijnig omdat je collega je wijst op iets wat je zelf ook wel wist en je net lekker in een gesprek zat.
C Je denkt: “Waar bemoei je je mee” en negeert je collega. Je gaat expres nog wat langer door met pauze nemen (terwijl je eigenlijk van plan was om zo weer aan het werk te gaan).
D Je zegt:” Waar bemoei je je mee?!” en gaat expres nog wat langer door met pauze nemen (terwijl je eigenlijk van plan was om zo weer aan het werk te gaan).

Nog eentje:

Jij hebt een kind dat op de bank ligt te chillen. Het duurt al een tijdje en jij bent van mening dat hij/zij nog een heleboel huiswerk te maken heeft…
Je zegt: “Moet je niet eens aan het werk gaan? Volgens mij heb je nog een heleboel huiswerk te doen dat nog niet af is…”

Vraag 2
Hoe verwacht je dat je kind reageert?

A “Fijn pap/mam dat je me eraan helpt herinneren, ik was even de tijd vergeten.” En je kind gaat aan het werk.
B Je kind gaat chagrijnig naar boven en aan het werk (denk je)
C Je kind negeert je en blijft gewoon zitten
D Je kind zegt: “Ik kan echt wel zelf bepalen of ik huiswerk ga maken” en blijft gewoon zitten.

Vergelijk je antwoorden bij vraag 1 en 2.

Vraag 3
Wat is je conclusie?

Afgelopen week tijdens de eerste avond over ‘Motiverende Communicatie’ van de Vaardige Ouders Academy hadden we het erover. Dat het goed is om te beseffen wat voor reactie je op kunt roepen met dat wat je zegt. Misschien zelfs wel het tegenovergestelde van dat wat je wilt.

Benieuwd wat jij geantwoord hebt bij vraag 1, 2 en 3. Wil je meer weten over de Academy en wat het voor jou kan betekenen, klik dan hier.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>