Mentale gezondheid meisjes sterk verslechterd

By Mariken Schaaff

oktober 2, 2022


De mentale gezondheid van meisjes is in vier jaar sterk verslechterd. Corona speelt mee, maar er is meer aan de hand

‘De coronatijd en prestatiedruk zorgen voor meer angst, gepieker en depressieve gevoelens, blijkt uit een groot, vierjaarlijks onderzoek. De onderzoekers spreken van „een ongekende daling” in de mentale gezondheid.’ Aldus een artikel in het NRC van 13 september 2022.

Het artikel stelt:

‘Er is bovendien meer aan de hand dan alleen corona. Al ver voor de coronacrisis zagen de onderzoekers in hun vierjaarlijkse metingen dat jongeren steeds meer last hebben van druk door schoolwerk. Ze lopen op hun tenen om te voldoen aan de hoge verwachtingen – en dat begint al in groep acht van de basisschool. 

Tussen 2001 en 2021 is het percentage jongeren dat druk en stress door school ervaart bijna verdrievoudigd, van 16 naar 45 procent. En ook hier zijn het vooral meisjes die er last van hebben: 54 procent tegenover 36 procent van de jongens. 

„Het lijkt daarmee gedaan met het zorgeloze leven van Nederlandse scholieren”, schrijven de onderzoekers. Ze noemen het een „bijzonder zorgwekkende ontwikkeling”, omdat eerder onderzoek heeft aangetoond dat druk door schoolwerk sterk samenhangt met mentale problemen. 

De stijging van de druk komt volgens de onderzoekers door „het toegenomen belang dat door jongeren, hun ouders en de maatschappij in het algemeen gehecht wordt aan het behalen van een zo hoog mogelijk

De ooit zo beruchte ‘zesjescultuur’ onder Nederlandse scholieren en studenten lijkt definitief verleden tijd, iets wat volgens de onderzoekers ook af te lezen valt aan de groei van het schaduwonderwijs: bijlessen, huiswerkbegeleiding en privé-onderwijs waar ouders die het kunnen betalen meer geld aan uitgeven. Corona, vermoedt Stevens, heeft ook hier als katalysator gewerkt: door de leerachterstanden is de druk om hoge cijfers te halen nog meer opgevoerd.’

Wanneer de mentale gezondheid van jouw kind is verslechterd door prestatiedruk en/of corona

Stel je leest de kop: ‘Mentale gezondheid meisjes sterk verslechterd’ en je denkt: “Ik héb zo’n dochter…” (Of zo’n zoon, want hoewel de mentale gezondheid daar gemiddeld beter van is volgens de onderzoekers, zijn er ook jongens die niet goed in hun vel zitten…)
OF misschien denk je dat het goed gaat, maar ervaart je kind best wel veel druk en stress. 
(Met 43% van de meisjes is er een heel grote kans dat jouw dochter er daar één van is).

Dat is natuurlijk heel naar, dat wil je als ouder absoluut niet. 
Als ouder heb je heel veel invloed (positief én helaas ook negatief) op het welbevinden en de prestaties van je kind. Veel ouders zijn zich daar helemaal niet bewust van. 

Wat je als ouder kunt doen:

Wat kun je dan als ouder doen? Hoe kun jij er voor zorgen dat het beter met je kind gaat, dat het minder stress en druk ervaart? Dat het relaxter wordt thuis en dat jij en je kind meer ontspannen en positiever omgaan met school (en alles daar omheen).

Een heel simpele manier is om eens te kijken naar de gesprekken die je met je zoon of dochter hebt over school. Twee mogelijke manieren:

1 Turf hoe vaak in 1 week jij iets zegt of vraagt over school. 
2 Houdt gedurende 1 week bij, hoeveel procent van de tijd dat jij in gesprek bent met je zoon of dochter, het over school gaat. 

Na die week kijk je naar de resultaten. Vind je dit veel of valt dit wel mee? 
Bedenk eens hoe vaak jij zou willen dat je baas naar je werk vraagt… vind je dan nog steeds dat het meevalt?

En het allerbelangrijkste: praat na die week eens met je zoon of dochter of hij/zij vindt dat het er vaak over gaat, wat zijn/haar behoeften zijn. Kortom: maak het bespreekbaar. Benieuwd wat jullie dit oplevert! 

Wil je nog meer leren over hoe je een relaxte, positieve ouder wordt en een relaxt en zelfstandig kind ‘krijgt’ dan is de Oudercursus Huiswerkbegeleiding & Motivatie echt wat voor jou. Kijk hier wanneer ik start met de nieuwe ronde. Als je nu al wilt starten kan dat ook. Wanneer je je inschrijft krijg je namelijk ook toegang tot de opnames van de vorige oudercursus. 
Wil je weten wat de Oudercursus je allemaal kan brengen (en om je in te schrijven), klik dan hier: https://www.vaardigeouders.nl/oudercursus-huiswerkbegeleiding-en-motivatie-vo/

Heb je vragen: stuur gerust een berichtje, ik help je graag.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>