Hulp bij huiswerk hindert

By Mariken Schaaff

februari 20, 2024

huiswerk, vaardige ouders

Een klein bericht met GROTE impact!

Daar zit je dan met je goede gedrag… Probeer je je kind te helpen met huiswerk en dan lees je dit artikeltje… Het is niet alleen zo dat jouw hulp niet helpt, maar ook nog eens zo dat jouw kind misschien wel LAGERE cijfers haalt door jouw hulp… Lekker dan!

In Psychologie Magazine van september 2023 staat een klein artikeltje met de resultaten van onderzoek naar de effecten van je kind ongevraagd helpen met huiswerk.
Er staat dat onderzoek van diverse universiteiten aantoonde dat:
‘als je kind niet om die hulp heeft gevraagd, huiswerkbemoeienis kan leiden tot LAGERE cijfers bij kinderen van alle leeftijden’…
In het artikeltje staat ook dat met kinderen met een groeimindset, ‘bestand zijn tegen ongevraagde huiswerkhulp’. M.a.w. hun cijfers gaan er niet door omlaag. EN ze gaan er ook niet door omhoog!!

Hinder jij met hulp bij huiswerk?

Misschien ben jij ook wel zo’n ouder die ongevraagd overhoort, samenvat, huiswerk controleert en schrik je hiervan. Dat snap ik, want je wilt natuurlijk dat het goed gaat met je kind én hoe naar is het dan om te lezen dat jouw goedbedoelde hulp, leidt tot lagere cijfers ipv hogere cijfers…

Allereerst: weet dan dat je absoluut niet de enige bent die dit doet. Er zijn heel veel ouders die dit doen.
Weet ook dat de intentie (je kind willen helpen) prachtig is en dat met helpen an sich dus niets mis is. Er is alleen 1 heel belangrijk woord dat in deze tekst het verschil maakt tussen of je hulp gaat helpen of niet en dat is: ‘ongevraagd’.

Waarom hulp bij huiswerk hindert

Ongevraagd helpen is schadelijk voor het competentiegevoel en het zelfvertrouwen van je kind. Je kind denkt namelijk dat het hulp nodig heeft en het dus niet kan. Daarmee is het ook slecht voor de motivatie van je kind!

Dus wil je je kind helpen, vraag dan altijd eerst of je kind geholpen wil worden. En vraag dat ook niet te vaak. Het is heel belangrijk om kinderen zelf dingen uit te laten proberen, te laten ervaren en fouten te laten maken (hoe lastig dat voor jou als ouder soms ook is om te laten gebeuren 😉).

Wil je weten wat nog meer werkt, lees dan het ebook: ‘7 gouden tips voor een zelfstandig en gemotiveerd kind’.

Of neem contact met me op, ik help je graag!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>