Waarom huiswerkbegeleiding niet helpt bij motivatieproblemen (en sterker nog: averechts werkt).
Wanneer je kind motivatieproblemen heeft probeer je als ouder er van alles aan te doen om dat te keren. Logisch! Zeker wanneer je zelf als ouder daar vroeger niet mee te maken hebt gehad.
De weg naar huiswerkbegeleiding bij motivatieproblemen
Waarschijnlijk ga je eerst proberen je kind te stimuleren aan het werk te gaan door te vragen of hij/zij niet eens huiswerk moet gaan maken. Wanneer dit geen effect heeft zul je na verloop van tijd het positieve stimuleren, wat krachtiger doen en wordt het gaandeweg meer ‘pushen’. Wie weet krijg je de neiging te gaan kijken welk huiswerk je kind heeft en controleren of huiswerk wel gemaakt wordt. (of misschien was je vanaf het begin af aan al daarmee bezig, dat kan natuurlijk ook).
Na verloop van tijd blijkt ook dit niet te werken en omdat je vindt dat huiswerk nu eenmaal gemaakt moet worden en je de voortdurende strijd over huiswerk zat bent, stuur je je kind naar huiswerkbegeleiding.
Zoonlief/dochterlief is die ruzie over huiswerk ook spuugzat dus gaat ernaar toe om daarvan af te zijn. Of hij/zij gaat omdat jij als ouder je kind dwingt te gaan en je geen tegenspraak duldt.
Er is een kans dat je kind nu onder dwang bij de huiswerkbegeleiding wel (wat) huiswerk gaat maken. Cijfers kunnen dan wat omhooggaan. Dit zal blijken slechts tijdelijk te zijn. Zodra de huiswerkbegeleiding stopt, zullen de cijfers kelderen. EN op de dagen dat je kind nÃet op huiswerkbegeleiding zit doet het thuis nog steeds niets.
Of (en die kans is groter) je kind doet op huiswerkbegeleiding net alsof het iets doet of doet nog steeds heel weinig en haalt nog steeds slechte cijfers.
Ouders van kinderen met motivatieproblemen en kinderen die op huiswerkbegeleiding hebben gezeten bevestigen altijd dit beeld dat ik hierboven schets, wanneer ik hen hiernaar vraag. Huiswerkbegeleiding werkt niet of averechts bij motivatieproblemen.
Hoe het komt dat huiswerkbegeleiding niet helpt bij motivatieproblemen
Dit komt allereerst doordat de oorzaak van de motivatieproblemen niet bekeken wordt, en dus niet aangepakt. Die oorzaken kunnen enorm divers zijn en vragen dus ook om totaal verschillende aanpakken. (denk aan niveau te hoog of te laag, faalangst, sociaal emotionele problemen enz enz.) Bij geen van de oorzaken van motivatieproblemen is de oplossing huiswerkbegeleiding.
Waardoor huiswerkbegeleiding vaak zelfs averechts is, doordat wat jij als ouder doet door je kind naar huiswerkbegeleiding te sturen. Je probeert je kind te dwingen huiswerk te maken en te leren. En laat dwang nou precies de slechtste motivator zijn die er bestaat. Dwang levert stress, angst en weerstand op.
Grote kans dat de motivatieproblemen van je kind alleen nog maar groter worden. Op het gebied van huiswerk en school kom je nog meer ‘tegenover’ je kind te staan waardoor onbegrip en conflicten groter worden.
Mocht je willen weten wat je als ouder wél kunt doen om je kind te helpen bij motivatieproblemen neem dan contact op, ik help je graag. Â