Geen consequentie geen regel

By Mariken Schaaff

november 13, 2024


Geen consequentie, geen regel…

Dat is wat ik leerde toen ik voor de klas stond. Wanneer je geen consequentie verbindt aan een regel die je stelt, kun je net zo goed geen regel hebben (of eigenlijk zelfs béter geen regel hebben want je boet dan in aan gezag). 

Denk maar aan de ‘regel’ 50 km/u binnen de bebouwde kom. Als je daar nooit en te nimmer een boete voor zou (kunnen) krijgen, kun je zo veel borden neerzetten als je wilt maar mensen gaan zich er niet aan houden…

Straf als consequentie (na het overtreden van een regel)

Laatst moest ik denken aan die ‘geen consequentie geen regel’, toen ik het met een moeder had over straffen en belonen van je kind om je kind te motiveren. Van straffen en belonen van een kind is namelijk bewezen dat het soms líj́kt te werken op de korte termijn, maar dat het op de lange termijn schadelijk is. (Wil je meer weten over de wetenschappelijk onderzoek over motivatie en hoe straffen en belonen daarin werkt, lees dan bijvoorbeeld dit artikel)

“Hoe zit dat dan met die consequentie-regel?” vroeg ze. “Dat spreekt elkaar toch tegen?”Ik legde die moeder uit dat een consequentie niet hoeft te betekenen dat het een straf is. Een consequentie kan ook zijn dat je een goed gesprek hebt met je kind. 

Een goed gesprek waarin je dan vraagt aan je kind, wat maakt dat hij/zij niet leert voor een toets? 

Is het omdat:

👉 Hij/zij andere dingen belangrijker vindt? 

👉 Hij/zij zich er niet toe kan zetten om te beginnen? 

👉 Je kind snel opgeeft als het lastig wordt? 

👉 Je kind bang is om te falen? 

👉 Het stoer is om niet te leren? Enz. enz. 

Een gesprek vanuit begrip en willen begrijpen en niet vanuit een oordeel. 

Een andere consequentie kan natuurlijk zijn dat je kind een onvoldoende haalt als het niet genoeg heeft geleerd… 

Sommige ouders kiezen er als consequentie voor dat ze hun kind naar huiswerkbegeleiding of bijles sturen. Wanneer je kind dit vervolgens ziet als straf, werkt deze consequentie dus niet alleen niet, het werkt averechts!(Sowieso werkt huiswerkbegeleiding niet en vaak averechts bij motivatieproblemen, maar dat is teveel om hier te bespreken. Dat kun je hier lezen.)

Mocht je na het lezen van dit blog meer willen weten over hoe jij je kind positief en effectief motiveert, neem dan contact op of denk eens aan bijvoorbeeld de Oudercursus Huiswerkbegeleiding & Motivatie.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>