‘Wat kun je doen als jullie relatie lijkt te zijn ontaard in één groot gevecht, alle aandacht voor elkaar negatief is en je je alleen nog maar ergert aan je kind?
Misschien wil je in de eerste plaats een plek vinden, weg van je kind en huis, waar je veilig je opgekropte woede kunt uiten. Misschien kun je eens met iemand praten die je niet veroordeelt, of heb je een geluidsdichte kamer waar je in een kussen kunt stompen of eens lekker kunt uithuilen.
Een liefdesbombardement
Om jullie relatie en je gedrag volledig om te gooien kun je overgaan tot wat de psycholoog Oliver James ‘een liefdesbombardement’ noemde. James zei dat als je de emotionele thermostaat van je kind – en die van jou – anders wilt afstellen, je tijd moet doorbrengen met je kind. Geen ‘quality time’ waarin je samen wat rondhangt, maar een liefdesbombardement-periode. Die periode begint en eindigt op een vast moment dat wordt aangegeven door je kind, binnen zekere grenzen. Het kind beslist wat jullie gaan doen en waar jullie dat gaan doen.
Een liefdesbombardement is een een-op-een moment, dus doe het thuis als de rest van het gezin de familie bezoekt of, als je dat kunt betalen, in een hotel. Het gaat om een langere periode – zeg 24 uur of een weekend – waarin je kind, zolang het veilig en legaal is, bepaalt wat jullie gaan doen en zullen eten. En ondertussen laat je je kind regelmatig weten hoe hoog je haar hebt zitten en hoeveel je van haar houdt.
Je denkt misschien dat als je je kind alles laat bepalen en overlaadt met liefde, je het slechte gedrag juist aanmoedigt, maar dat is niet het geval. Stel dat jij je niet gezien, gehoord en onheus bejegend voelt (of dat waar is doet er niet toe, waar het om gaat is wat je voelt) door de mensen wiens liefde, waardering en aandacht je enige bron van hechting is en alles voor je betekent, en dat je alleen hun aandacht krijgt als je strontvervelend doet. Als je die liefde en consideratie wel zou krijgen, hoefde je je niet zo te gedragen om hun aandacht te trekken. Een liefdesbombardement geeft het kind een geconcentreerde dosis aandacht. En het doorbreekt jullie vaste, ingeroeste gedragspatroon en levert een nieuw ritme en patroon van geven en nemen op.’
Dit komt uit ‘Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen (en je kinderen blij zijn dat jij het doet) van Philippa Perry (blz. 173-174). Een aanrader.
Dit leek me een mooi idee om eens uit te proberen wanneer je vastloopt met je kind en in jullie relatie.
Wil je meer weten over hoe jij een betere relatie met je kind kunt krijgen, waardoor er ruimte komt voor motivatie en zelfstandigheid? Kijk dan eens bij de Vaardige Ouders Academy.