Een compliment geven luistert nauw…

By Mariken Schaaff

februari 18, 2024


1.     “Ik ben trots op jou!”
2.     “Je kunt trots zijn op jezelf!”
3.     “Ik ben trots op hoe je dat hebt aangepakt!”
4.     “Je kunt trots zijn op hoe je dat hebt aangepakt!”

Hoe je een compliment geeft luistert nauw…

kijk maar naar de verschillende complimenten hierboven. Terwijl de complimenten heel erg op elkaar lijken hebben ze een heel ander effect. Dat komt door de verschillende soorten motivatie en mindset die je met de verschillende complimenten stimuleert.

Er zijn twee soorten motivatie: gecontroleerde motivatie en autonome motivatie. Bij gecontroleerde motivatie (‘moetivatie’) doe je iets omdat je het moet, van jezelf of van iemand anders. Bij autonome motivatie doe je iets omdat je het wilt, het is belangrijk voor je.


Goede motivatie komt uit jezelf, omdat jíj́ het wil, en is daarmee een blijvende soort motivatie (autonome motivatie). Het geeft plezier, voldoening, je zet door als het lastig wordt en je levert over het algemeen een goede kwaliteit van werk. Wanneer de motivatie uit je omgeving komt, valt de motivatie vaak weg wanneer de beloning (of straf) wegvalt. Dit heet gecontroleerde motivatie. Gecontroleerde motivatie levert vaak spanning, angst, weinig betrokkenheid en weinig doorzettingsvermogen op… Iets wat je als ouder natuurlijk juist wilt vermijde
Wanneer je een compliment maakt, maakt het een verschil wíe er trots kan zijn: jij of je kind. Als je kind trots kan zijn, stimuleert dat de autonomie van je kind en dus een betere motivatie.

Zeg dus ook liever:

“Je kunt trots zijn op jezelf!”

dan

“Ik ben trots op je!”

Naast twee verschillende soorten motivatie zijn er ook twee soorten mindsets. Misschien ken je ze wel: een vaste mindset en een groeimindset. Bij een vaste mindset, ga je ervan uit dat je geboren bent met een bepaald talent en intelligentie en dat daar niet veel aan te veranderen is. Wanneer je een groeimindset hebt, geloof je erin dat je steeds beter kunt worden en altijd blijft groeien en leren. Dat waar je mee geboren bent is slechts een uitgangspunt. Wil je meer weten over mindset, kijk dan eens naar de website van ‘Platform Mindset’.

Met een compliment kun je verschillende mindsets stimuleren. Dat verschil komt door het effect van een compliment over een persoon en een compliment over het proces. Bij een compliment over je kind zelf, stimuleer je een vaste mindset, terwijl je bij een compliment over het proces een groeimindset bij je kind stimuleert. Bij de focus op het proces geef je impliciet aan dat je kind nog beter kan worden ergens in en dat het ‘gegroeid’ is in hoe het iets heeft aangepakt.

Dus zeg

“Ik ben trots op hoe je dat hebt aangepakt!”
i.p.v.

“Ik ben trots op jou!”

Hoewel je dus misschien in eerste instantie niet zou denken dat het maken van zoiets positiefs als een compliment, een verschil maakt voor de motivatie van je kind, heeft het wel degelijk effect wat je precies zegt.

Welke zin zou jij de volgende keer kiezen wanneer je je kind een compliment maakt?

Complimenten geven is een onderdeel van het thema Motiverende Communicatie, een belangrijk thema van de Academy. Wil je meer weten over wat de Academy inhoudt en of het wat voor jou is, klik dan hier.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>