Een 7…

By Mariken Schaaff

augustus 29, 2021


Toen ik nog voor de klas stond vroeg ik regelmatig aan mijn leerlingen om, voordat ik het cijfer van een toets teruggaf, een paar dingen op te schrijven. Bijvoorbeeld:

–       Welk cijfer ze verwachtten

–       Hoe lang ze hadden geleerd

–       Hoe vaak ze hadden geleerd

–       Hoe ze hadden geleerd (wat ze precies hadden gedaan)

De informatie die je dan in een paar zinnen terugkrijgt is vaak goud waard. Het is sowieso een ingang tot gesprek, maar het kan je soms ook in no-time een bepaald inzicht geven. 

Zo was er eens in 4vwo een leerling die voor de eerste toets van het jaar een 7 had. Hij schreef als antwoord op de vragen die ik stelde, dat hij voor de toets 10 minuten zijn boek had doorgebladerd. Nou kan dat stoerdoenerij of flauwigheid zijn, dus ik vroeg of hij het meende. Dat bleek zo te zijn… 

Uit dit ene zinnetje op dat blaadje (en de gesprekken die daarna volgden) bleek dat dit een zeer intelligente, onderpresterende jongen was die nooit zijn huiswerk maakte en toetsen minimaal voorbereidde. 

Had ik alleen naar het cijfer gekeken, dan was dat prima geweest, geen reden tot ‘zorgen’. Nu kon ik veel sneller en gerichter begeleiding bieden toen het later in het jaar minder goed ging met hem en met zijn cijfers. 

Het komend schooljaar gaan er door jouw kind weer héél veel cijfers gehaald worden. Hoogstwaarschijnlijk ben jij geen docent.

Toch is het ook voor ouders belangrijk om te kijken hoe cijfers tot stand komen. Oók bij goede cijfers. Is er hard gewerkt? Zit je kind veel boven? Maakt het dan ook huiswerk of doet het andere dingen? Of is je kind juist een zeer harde werker en haalt het net een zesje. 

Probeer als ouder ook af en toe eens verder te kijken dan het cijfer zelf. Cijfers zijn momentopnames en het (leer)proces waarmee dat cijfer tot stand komt is eigenlijk veel belangrijker.

Wil je weten hoe jij je kind zo goed mogelijk kunt begeleiden bij huiswerk en zorgen dat het gemotiveerd wordt/blijft? Klik dan https://www.vaardigeouders.nl/oudercursus-huiswerkbegeleiding-en-motivatie-vo/.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>