Gratis Ebook

40+ tips voor een zelfstandig en gemotiveerd kind

Dit ebook bevat meer dan 40 tips voor jou om je kind zo goed mogelijk te begeleiden bij zelfstandigheid en motivatie. 

3 tips uit het boek om valkuilen te vermijden:


Ongevraagd advies

Geef je kind de ruimte om zelf te ontdekken wat werkt en wat niet werkt. Laat je kind bijvoorbeeld zelf bedenken wanneer de handigste tijd is om je tas in te pakken: ’s morgens of ’s avonds. (Jij weet dat het ’s avonds slimmer is omdat je dan minder stress/haast hebt dan ’s morgens maar dat vertel je niet). Als je kind dan vaak wat vergeet/ moeite heeft op tijd te komen/ stress heeft ’s morgens of er een andere aanleiding is om het ter sprake te brengen, dan is dát het moment om er over te beginnen. Op dát moment staat je kind namelijk open voor suggesties. Doe je het eerder dan geef je ongevraagd advies en zal het eerder ervaren worden als ‘bemoeien’. Pubers staan er om bekend dingen zelf uit te willen zoeken… (net als heel veel volwassenen trouwens…) 

Plannen

Plannen is een toverwoord. Wanneer je kind overzicht heeft over wat er gedaan moet worden voor school dan zal je kind makkelijker aan het werk gaan, minder stress ervaren en eerder geneigd zijn taken (goed) af te ronden. Besef dat kinderen pas gaan plannen als het nodig is. Wanneer huiswerk snel af is, er geen stress ervaren wordt en er buiten school niet heel veel andere taken zijn om te doen is er geen noodzaak om te plannen en kun je het je kind wel aanleren maar is het de vraag of ze het gaan doen. Help je kind dus pas met plannen wanneer het een probleem is.

Fouten maken

Laat je kind fouten maken (zoals bijvoorbeeld te laat komen) dat stimuleert eigen verantwoordelijkheid nemen. Ga dus niet steeds je kind aansporen om op te schieten wanneer het te laat dreigt te komen.

>