“Je bent lui en je moet gewoon harder werken!”…
Dat is wat er vaak gedacht wordt (en soms ook gezegd) over kinderen die niet gemotiveerd zijn voor school. Om demotivatie te voorkomen is het heel belangrijk dat er gekeken wordt naar de oorzaak/oorzaken ervan. Die kunnen sterk verschillen en bepalen dus ook welke mogelijke oplossingen er zijn om demotivatie te keren.
Iedereen heeft er last van…
Iedereen krijgt denk ik wel eens mee te maken in het leven met demotivatie.
Misschien geen demotivatie voor school, zoals een aantal kinderen van de ouders die ik help, maar voor iets anders zoals werk, sport, of sociale dingen. Iets waar je eerst wél gemotiveerd voor was en later niet meer.
Zou het bij jouw demotivatie helpen wanneer er gezegt (of gedacht) wordt dat je ‘lui bent’, je ‘gewoon harder moet werken’ of ‘beter je best moet doen’?
Is dat de oorzaak van jouw demotivatie?
Of zit er iets anders onder? Mogelijke oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn dat je:
Denkt dat je dat project op je werk niet kan, het is te hoog gegrepen.Â
Er tegenop ziet omdat de mensen met wie je het doet ‘naar’ doen tegen je en er een hele slechte sfeer hangt.Â
Je kunt je er moeilijk toe zetten om te beginnen met iets, om wat voor reden dan ook.
Ervaart dat het werk of de sport te makkelijk en weinig uitdagend is en daardoor saai en meer van hetzelfde.Â
Iemand hebt (bijv. je baas of je trainer) die je enorm loopt te ‘pushen’ terwijl jij daar eigenlijk alleen maar meer aversie van krijgt.
Demotivatie voor school
Wanneer iemand gedemotiveerd is voor school (net als voor werk, sport en andere dingen) kan dat een scala aan mogelijk oorzaken hebben. Bijvoorbeeld: sociaal emotionele oorzaken (zoals pesten, laag zelfbeeld), faalangst, niveau te hoog of te laag, pushende ouders, lage ambitie, weinig doorzettingsvermogen, slechte starter zijn, onvoldoende studievaardigheden, concentratieproblemen.Â
Demotivatie is ook het onderwerp dat in de laatste avond van de ‘Oudercursus Huiswerkbegeleiding en Motivatie’ aan bod komt. We hebben het dan over de oorzaken van demotivatie en hoe je dat mogelijk kunt keren. Wat jouw rol als ouder daarin is (ook in het ontstaan ervan…) en hoe je ook dat kunt veranderen.
Demotivatie gaat niet vanzelf over
Wanneer iemand gedemotiveerd is voor iets gaat dat niet vanzelf over. Je bent niet plotseling wél gemotiveerd voor school. Er zal iets moeten veranderen. Demotivatie is ook niet iets wat voor iedereen hetzelfde werkt en altijd eenduidige oorzaken heeft.Â
Om motivatieproblemen op te kunnen lossen is het heel belangrijk om op zoek te gaan naar de echte oorzaak en daarmee aan de slag te gaan. Was het maar zo simpel dat er een pilletje was waardoor je gemotiveerd werd, dan was de ontwikkelaar daarvan nu steenrijk geweest…
Wil je meer weten over demotivatie en hoe je dat kunt keren? Kijk dan eens naar de Oudercursus Huiswerkbegeleiding & Motivatie. Daarin leer je heel veel over de motivatie van je kind, jouw invloed daarop en wat je kunt doen wanneer de motivatie omslaat in demotivatie. Klik dan hier.