De invloed van complimenten op motivatie

By Mariken Schaaff

maart 3, 2022


1.     “Ik ben trots op jou!”
2.     “Je kunt trots zijn op jezelf!”
3.     “Ik ben trots op hoe je dat hebt aangepakt!”
4.     “Je kunt trots zijn op hoe je dat hebt aangepakt!”

Hoe je een compliment geeft luistert nauw.

Complimenten met een verschillend effect voor motivatie

Tijdens de oudercursus ging het over ‘motivatie’. Het ging onder andere over mindset, autonomie, welke factoren belangrijk zijn bij motivatie en welke invloed je hebt als ouder. Het ging ook over hoe je met complimenten (die in eerste instantie behoorlijk op elkaar lijken) verschillende soorten motivatie aan kunt wakkeren en hoe die dus een ander effect hebben op je kind. 

We bespraken dat motivatie die uit jezelf komt, omdat jíj́ het wil, een blijvende soort motivatie is (autonome motivatie). Het geeft plezier, voldoening, je zet door als het lastig wordt en je levert over het algemeen een goede kwaliteit van werk. Wanneer de motivatie uit je omgeving komt, valt de motivatie vaak weg wanneer de beloning (of straf) wegvalt. Dit heet gecontroleerde motivatie. Gecontroleerde motivatie levert vaak spanning, angst, weinig betrokkenheid en weinig doorzettingsvermogen op… Iets wat je als ouder natuurlijk juist wilt vermijden! 
Wanneer je een compliment maakt, maakt het een verschil wíe er trots kan zijn: jij of je kind. Als je kind trots kan zijn, stimuleert dat de autonomie van je kind en dus een betere motivatie. 

Complimenten over persoon of over een proces

Er zit ook een verschil in het effect tussen een compliment over een persoon en een compliment over het proces. Bij een compliment over je kind zelf, stimuleer je een vaste mindset, terwijl je bij een compliment over het proces een groeimindset bij je kind stimuleert. Bij de focus op het proces geef je impliciet aan dat je kind nog beter kan worden ergens in en dat het ‘gegroeid’ is in hoe het iets heeft aangepakt.

Hoewel je dus misschien in eerste instantie niet zou denken dat het maken van zoiets positiefs als een compliment, een verschil maakt voor de motivatie van je kind, heeft het wel degelijk effect wat je precies zegt.

Welke zin zou jij de volgende keer kiezen wanneer je je kind een compliment maakt? 

Wil je meer weten over de motivatie van je kind en hoe je die kunt verbeteren op eenvoudige manieren? Kijk dan eens naar de Oudercursus Huiswerkbegeleiding en Motivatie. Daarin leer ik je heel veel over hoe jij een zelfstandig en gemotiveerd kind ‘krijgt’.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>