“I’M TAKING PICTURES OF THINGS I FIND BEAUTIFUL” zei ze tegen medescholieren en ze filmde hun reactie. Klik hier om het filmpje te bekijken.
Complimenten zijn gezond
Iedereen vindt het fijn om complimenten te geven en te ontvangen (oké, bijna iedereen…).
Complimenten geven je een goed gevoel.
Zelfs het kíj́ken naar een filmpje waarin mensen complimenten krijgen maakt je blij.
Maar het ene compliment heeft een groter positief effect dan het andere. Wat maakt een compliment nou een goed compliment en hoe ontvang je dat compliment zo goed mogelijk?
Een goed compliment
Dat kwam allemaal voorbij, bij de laatste Academy avond van dit jaar over ‘complimenten’.
Een paar highlights:
Een compliment heeft het grootste positieve gezondheidseffect wanneer het:
– specifiek en persoonlijk is (een ‘like’ op een bericht is heel leuk maar heeft veel minder effect dan een persoonlijk compliment wat alleen op jou van toepassing is)
– oprecht is (je meent wat je zegt)
– inhoudelijk is (over bijv gedrag van iemand ipv dat iemand er mooi uitziet)
– past bij de waarden van de ontvanger (wanneer iemand de inhoud van het compliment onbelangrijk vindt of het er niet mee eens is, komt het compliment niet aan als compliment)
Stel dat de ontvanger een negatief zelfbeeld heeft en het lastig vindt om complimenten te ontvangen dan kun je ipv een compliment, een enthousiaste opmerking maken over iets (bijv. “Ik vond het heel leuk om te zien hoe je anderen aan het helpen was”) Dat is minder direct en zo kan de ontvanger er eventueel zelf in zijn/haar hoofd er een compliment van maken.
Een andere leuke manier om een compliment te geven (ook aan je kind!) is door het op te schrijven. Koop een leuke kaart schrijf er een compliment op en leg het op zijn/haar kamer. Succes gegarandeerd.
Compliment ontvangen
Het ontvangen van een compliment kan soms ongemakkelijk of stressvol zijn (zie het filmpje) Belangrijk is om een compliment niet af te zwakken wanneer je het krijgt. Dit geeft de ontvanger een stom gevoel. Gewoon “Dankjewel” is genoeg.
Lichaamstaal (glimlach, duim omhoog) helpt ook daarbij.
We sloten de avond af met de complimenten over hun ouderschap die de ouders gekregen hadden van hun kind(eren) en hun partner. En met het lijstje met positieve dingen die de ouders over hun kinderen hadden opgeschreven, die ze vervolgens omzette in
complimenten. (Wanneer het dan eens een keertje niet zo lekker loopt met je kind kun ze die er nog eens bijpakken. Dat zorgt er dan weer voor dat je dingen weer wat positiever kunt bekijken en nog eens een complimentje méér maakt.
Tot slot nog één tip van een ouder, voor aan tafel in de vakantie: het
‘complimentenspel’. Heel simpel maar gegarandeerd een leuke avond:
Één persoon geeft een compliment aan iemand aan tafel, waarna de ontvanger iemand anders een compliment geeft en vervolgens lekker lang complimenten geven!
Wil je meer informatie over de Vaardige Ouders Academy, klik dan hier.
Hoe zou jij reageren op het compliment uit het filmpje?